הבלוג הזה מתאר איך לבקר במקומות האלו באופן עצמי בתחבורה ציבורית וגם לאלו שמצטרפים לסיור שלי עם סטפנו בפומפיי בצהריים ורוצים לשלב ביקור בהר הגעש לפני הסיור. הבלוג מתרכז בעיקר בביקור בתחבורה ציבורית, אבל תהיה גם התייחסות להתניידות ברכב.
חובה לקנות מראש – כרטיס כניסה לוזוב. אי אפשר לרכוש על ההר עצמו ואין אינטרנט. לפומפיי בדרך כלל אין צורך לקנות כרטיס מראש, יש קופות בכניסה לאתר, אם אתם מגיעים בתקופה עמוסה במיוחד (חגים, שיא העונה) תשקלו לקנות כרטיס מראש. עוד לא קרה שנגמרו הכרטיסים, בבוקר עלול להיות עומס ותורים בקופות.
תוכן:
כללי
איך להגיע מנאפולי
איך להגיע מסורנטו
דברים נחמדים לעשות אם יש לכם זמן בין לבין.
כללי
פומפיי והר הגעש וזוב קרובים אחד לשני יחסית ונמצאים באמצע הדרך בין נאפולי לסורנטו, כך שביקור בשניהם ביום אחד הוא מסלול יום קלאסי באזור. אפשר לשלב אותו עם התניידות בין שני המקומות (יציאה מנאפולי וסיום בסורנטו, או להיפך. אם זה מה שאתם עושים ואתם עם מזוודות, אתם חייבים להתחיל בפומפיי, כי רק שם יש שמירת חפצים), אפשר גם לעשות אותו כיום טיול ולחזור לאותו יעד.
הערכת זמנים, בעיקר לתחבורה ציבורית, אך דומה גם לנסיעה ברכב.
ביקור בפומפיי – כשעתיים לפחות, אפשר גם עד חמש שעות
ביקור בהר הגעש וזוב- כשעה לפחות, עד שעתיים. עלייה תלולה של כעשרים דקות לפסגה, הליכה לאורך הלוע ככול שתרצו וחזרה למטה (אם אתם עם רכב, קחו תוספת זמן שכולל חנייה, המתנה לשאטל שלוקח אתכם לתחילת המסלול וחזרה. הערכת זמנים תלויה בעונה, בין רבע שעה לחצי שעה לכיוון).
פומפיי היא עיר רומאית שנחרבה ב- 79 לספירה על
ידי ההתפרצות של הר הגעש וזוב, אותו אפשר לראות מכל מקום במפרץ נאפולי. אין עוד מקום
בעולם בו ניתן לחוות ולראות את חיי היום יום של הרומאים כמו בפומפיי. העיר, עם כל
המשתמע מכך- רחובות, בתים, אנשים, חיות, מקדשים, חנויות ועוד, התכסו באבק הגעשי למשך
מאות שנים ונחשפים לעיני העולם המודרני באתר הארכאולוגי הגדול והמרשים הזה. זה
כנראה יהיה ביקור שלא תשכחו לעולם וישאיר עליכם רושם שתיקחו אתכם עוד הרבה ימים.
הפוסט הזה מציע בעיקר מידע לתכנון ביקור בפומפיי ולא בתוכן היסטורי או הסברים נרחבים לגבי מה שרואים במקום.
איך להגיע לפומפיי
פומפיי היא אתר ארכאולוגי גדול מאוד, יש לה
מספר שערים/ כניסות.
Porta Marina – שער הנמל, בדרך כלל נכנסים דרכו מי שהגיע דרך רכבת ה Circumvesuviana מנאפולי או סורנטו.
שער כניסה נוסף נמצא על יד Via Roma/ Via Plinio של פומפיי המודרנית.
אין ממש חשיבות דרך איזה שער נכנסים, שער מספר שלוש נמצא על יד האמפיתיארטרון, יחסית רחוק ממרכז העיר.
ברכב: על יד הכניסה לאתר ב- Piazza Porta Marina Inferiore יש מספר חניות בתשלום, לינק בגוגל מפות לחנייה מומלצת וזולה יחסית (10 אירו ליום בעונה).
מנאפולי,
אפשר עם רכבת או אוטובוס שאטל
רכבת Circumvesuviana
– לוח זמנים כאן.
תחנת העלייה נקראת גריבלדי Garibaldi,
תחנת הירידה היא Pompei Scavi. תחנת העלייה – גריבלדי
נמצאת בקומה התחתונה של תחנת הרכבת המרכזית של נאפולי (Napoli
Centrale), קרוב לתחנת גריבלדי של קו 1 של המטרו.
רכבת איטליה Trenitalia
– לוח זמנים כאן, מהתחנה
המרכזית (Napoli Centrale)
לתחנת פומפי (Pompei),
משם יש אוטובוס שאטל (כחמש דקות נסיעה) לכניסה לאתר.
אוטובוס – חברות Tramvia ו – City Sightseeing מקיימות שירות שאטל לאתרים שונים באזור נאפולי וגם לפומפיי, כרטיסים שעות ועלויות ניתן לראות באתר של החברות.
מסורנטו
רכבת Circumvesuviana,
לוח זמנים כאן,
תחנת הירידה היא Pompeii Scavi.
מידע והדרכה בפומפיי
אתר האינטרנט של פומפיי מספק המון מידע מועיל לגבי האתר ולגבי הביקור בו. אפשר להוריד קובץ PDF עם הסבר על רוב הבניינים באתר, וגם להוריד מפה של האתר. בכניסה לאתר אפשר לקבל מפה מפורטת ומאורגנת בחינם.
הדרכה –
אני מקיים
סיורים בפומפיי בעברית פעמיים בשבוע, פרטים על הסיור שלי אפשר לקרוא כאן.
ישנם מדריכים שמחכים בכניסה לאתר וכאשר נוצרת קבוצה הם יוצאים לסיור באנגלית, או שיש סוכנויות שונות על יד האתר שמוציאות סיורים באופן דומה. אני מן הסתם לא אוביקטיבי, אבל לדעתי, הסיורים האלו הם באיכות די נמוכה.
ניתן להשכיר מכשיר אודיו עם הסברים בכניסה, ההסברים זהים פחות או יותר לקובץ ה PDF שניתן להוריד באתר האינטרנט של פומפיי, עם הסברים נוספים על תחומים שונים שקשורים לתרבות הרומאית, העלות היא כ- 8 אירו למכשיר.
התמצאות ותכנון
יש המון מה
לראות באתר, ביקור בו נמשך בדרך כלל ביןשעתיים עד חמש שעות. שעתיים
זה ביקור קצר וממצה, אבל אם תרצו לחוות את העיר עם כל מה שיש לה להציע, כדאי
להסתובב בה מספר שעות נוספות מעבר לכך.
אפשר לחלק את האתרים בפומפיי לאתרים ציבוריים ואתרים פרטיים. אתרים ציבוריים הם כאלו ששימשו את כלל תושבי העיר – האמפיתיאטרון, התיאטרון הגדול והתיאטרון הקטן, מספר מרחצאות, הפורום ומקדשים שונים שפזורים ברחבי העיר. אתרים פרטיים הם עסקים קטנים – אפשר למצוא חנויות לממכר מזון, מאפיות ועוד או בתים של אנשים עשירים, חלקם מאוד מקושטים ומפוארים, ביקור בבית כזה מהווה את אחד השיאים של הביקור בעיר.
פומפיי מחולקת
לאזורים, החלוקה היא מודרנית ואין ממש הבדל פיזי נראה בין האזורים. אם אתם בביקור קצר,
מומלץ להתרכז באזורים 7 ו- 8, שם יש את הריכוז הגבוה ביותר של אתרי עניין. אם יש
לכם יותר זמן, בקרו גם באזורים 6,2 ו – 1. תוך כדי הליכה בעיר, הכי כיף ללכת
לאיבוד ברחובות ולקבל תחושה של העיר עצמה, בשלב זה או אחר, תגיעו לאתר מעניין
במיוחד כלשהוא. שני אתרים מיוחדים ומעניינים שנמצאים מחוץ למסלול הרגיל שכדי לראות
אותם צריך לכוון אליהם במיוחד הם האמפיתיאטרון ווילת התעלומות.
מה כדאי לראות בכל אזור
אזור 7 “VII“
הפורום – Forum מרכז העיר, עם שלל הבניינים
החשובים מסביבו – מבני העירייה, מקדשים ועוד. במבנה עם הסככה המודרנית (Granary – האסם) ניתן לראות מספר דמויות גבס – שרידים של
אנשים אמיתיים שנהרגו בהתפרצות.
המרחצאות הסטאביאנים – Stabian Baths יש מספר מרחצאות בפומפיי, אבל זה הוא השמור והמרשים ביותר.
הלופאנאר – בית הזונות, Lupanar יש
המון סימנים מיניים, פאליים בעיר, לפעמים זה נראה שהרומאים חיו במין נהנתנות חסרת
גבולות, זה כמובן לא נכון וקשור לתפיסה תרבותית שונה לגמרי מהתפיסה שקיימת היום.
זהו המקום היחיד בעיר שבמאת האחוזים שימש כבית זונות, המבנה שלו, ציורי הקיר
והגרפיטי, לא מותירים מקום לספק.
שער הנמל וחומות העיר – Porta Marina אחד השערים
השמורים בעיר, ומבט יפה על החומות.
הבית של סיריקו – House of Sirico אחד מבתי
העשירים היפים בעיר. ציורי קיר, חצר ודמויות גבס.
אזור 8 “VIII“
השיא של אזור 8 הם שני התיאטראות – הגדול והקטן Large Theatre, Small Theatre – Odeon שצמודים אחד לשני. התיאטרון הגדול ברובו משוחזר לאחר שפומפיי הופצצה במלחמת העולם השנייה (נדמה שזה ממש מקום מקולל…) אבל התיאטרון הקטן, מלבד הגג שלא שרד את ההתפרצות נמצא במצב שימור מעולה.
על יד התיאטראות נמצא המקדש של איזיס Temple of Isis, הרבה ממה שנחשף בו נמצא היום במוזיאון הארכאולוגי של נאפולי, אבל כשהמקדש נחפר הוא היה אחד המקומות שעשו את הרושם הרב ביותר על המגלים, תערכות עם הממצאים נדדו בכל אירופה ותרמו רבות ליצירת המיתוסים והדימויים הרבים שיש לנו לגבי פומפיי.
הבזיליקה Basilica, ומקדש ונוס Temple of Venus נמצאים על יד הפורום, כך שהם צמודים לאזור 7, אבל אם לא ביקרתם בהם, כדאי לבקר. הבזיליקה היתה מרכז משפטי ומסחרי ומהווה את הבסיס למה שבהמשך נהיה השם והמבנה של הכנסיות. ממקדש ונוס לא נשאר הרבה, אבל הוא היה כנראה אחד המקדשים המרכזיים בעיר ומהמיקום שלו יש תצפית טובה על המפרץ והאזור, כך שניתן להבין את המיקום הגיאוגרפי של העיר בתקופת העבר וחשיבותה כעיר נמל.
אזור 6 “VI“
אזור זה, צפונית לפורום מכיל כמות גדולה של “בתי עשירים” חלקם הם הגדולים ביותר והמרשימים ביותר בעיר. הבתים יוצאי הדופן והמיוחדים ביותר לדעתי הם – הבית של הפאון House of the Faun, עם שתי חצרות פנימיות, הפסל המפורסם של הפאון, הכניסה המרשימה והפסיפס של אלכסנדר. הבית של הווטי House of the Vettii, עם ציורי הקיר השמורים והמיוחדים שלו, אחת הדוגמאות הטובות ביותר לאיך היה נראה בית רומאי בתקופה הזו.
קצת מחוץ לעיר, נמצאת הוילה של התעלומות Villa of the Mysteries, וילה של עשירים ששימשה גם כחווה חקלאית וגם כמגורי יוקרה. הוילה מכילה את הציורים המיוחדים ביותר בעיר, כדי להגיע לוילה אתם תעברו בשער הרקולנום Herculaneum Gate, המרשים ודרך הנקרופוליס Necropolis of the Herculaneum Gate – אזור הקבורה עם מונומנטים לאנשים החשובים שגרו בעיר. עוד באזור 6 נמצאת הקסטלום אקווה Castellum Aquae, המבנה ששימש לחלוקת המים וויסות הזרם מהאקוודוקט הראשי, המבנה עצמו אינו מבנה מרשים במיוחד מבחוץ, אך הוא מאפשר רגע להרהר בתיחכום והאירגון שאפיינו את העיר הרומאית כבר בתקופה כל כך עתיקה, אירגון שנעלם באירופה לאחר קריסת האימפרייה הרומית וחזר רק בתקופת הרנסנס.
אזור 1 “I“
עיקר האתרים לראות באזור הזה הם לאורך ויה דל’אבונדאנצה Via dell’Abbondanza הרחוב “הראשי” של העיר והדרך העיקרית להגיע לאמפיתאטרון מהפורום. אפשר לראות את המכבסה של סטפנוס Fullery of Stephanus, הבית והחנות של וטוטיוס פלאסידוס House and Thermopolium of Vetutius Placidus, הבית של מננדר House of the Menander – אחד מבתי העשירים היפים והשמורים בעיר, הבית של הסאיי House of the Ceii עם הגרפיטי של חובב הגלדיאטורים וגן הנמלטים Garden of the Fugitives בו אפשר לראות 13 יציקות גבס של אנשים שנמצאו כאן, מה שפעם היה אזור מגורים ולאחר רעידת האדמה של 62 הפך להיות חצר עם גפנים ופרגולה לממכר היין.
אזור 2 “II“
האזור הזה מכיל את האמפיתיאטרון Amphitheatre, שהוא אחד הביניינים
המרשימים והשמורים של העיר. הוא נבנה ב- 70 לפנה”ס, זהו האמפיתיאטרון העתיק ביותר בעולם והוא יכל
להכיל כ- 20,000 איש. בחלק התחתון של האמפיתיאטרון יש תערוכה אורקולית על הצילום של הסרט “Live at
Pompeii” של פינק פלויד, שצולם בחלקו באמפיתיאטרון, לחובבי הז’אנר מומלץ להציץ, אני
הייתי בצמרמורות.
עוד באזור, הבית של ונוס בקונכייה House of Venus in the shell, מכיל את אחד הציורים המפורסמים מפומפיי, האחוזה של ג’וליה פליקס Praedia of Giulia Felice, אחד מהסימנים לשינויים שעברו על העיר בעקבות רעידת האדמה של 62 ואחת הדוגמאות היחודיות והמרשימות ליכולת של אישה להתפרנס ולנהל עסק מגוון לחברה הגבוהה, בעולם הרומאי הגברי. הפלסטרה Large Palaestra והנקרופוליס של שער נוצ’רה Necropolis of Nocera Gate.
הצטרפו לקבוצת הפייסבוק ולקבוצת הוואטסאפ של האזור לקבלת טיפים ומידע ממטיילים נוספים טלפון 39-331-417-7083+ לחצו על הלינק כדי ליצור איתי קשר דרך הוואטסאפ עמוד פייסבוק
כאן נסיתי לאסוף את כל המידע שצריך כדי לתכנן ולחוות טיול מעניין כייפי וזורם באזור. הפוסט מסודר לפי ערים באזור ולכל עיר יש טבלאות לפי נושאים. מלונות, מסעדות, מוזיאונים, תחבורה ועוד הרבה יותר. אתם מוזמנים לשלוח לי המלצות נוספות או תיקונים במידה וקישור לא עובד או המידע המופיע כאן אינו מדוייק.
מכיוון שיש הרבה מידע, כדי לנווט בנוח, נסו לעשות חיפוש עם CTRL+F, עושים זאת כך – לחצו על המקש CTRL ובעודו לחוץ, לחצו על F. יופיע לכם חלון קטן בצד המסך, כתבו מילה שאתם מחפשים – מלון, ילדים, נאפולי וכו’, כך תוכלו למצוא את המילים בטקסט הארוך.
איך מגיעים לפומפיי רכב – לפומפיי כמה כניסות, לינק לאזור הכניסה הראשי לאתר הארכאולוגי. יש המון חניות באזור, ממש בכניסה לאתר. השילוט בדרכים הוא Pompei Scavi. תחבורה ציבורית – עם רכבת הוזוביאנה Circumvesuviana – רכבת היוצאת מתחנת גריבלדי Garibaldi לינק ללוח זמנים, תחנת הירידה היא Pompei Villa dei Misteri – מומלץ. או עם רכבת איטליה מתחנת Napoli Centrale, כרטיס הכולל נסיעה ברכבת ואוטובוס שאטל לעתיקות (או הליכה של כעשרים דקות לאתר), לינק ללוח זמנים, תחנת הירידה Pompei . הסעות שאטל מנאפולי – חברת Tramvia וחברת City Sightseeing מקיימות שאטלים למקומות שונים באזור.
השיאים של האזור, ומה כדאי לראות בזמן שלכם כאן. נאפולי ואזור חוף אמאלפי שווים יותר זמן מיום אחד, תעשו את ההתאמות לפי ההעדפות האישיות שלכם. בקיץ כדאי לחלק את השהייה בין נאפולי לאזור סורנטו/ חוף אמאלפי, כך אפשר להנות משניהם. נאפולי טובה כבסיס לביקור באיים קאפרי, פרוצ’ידה ואיסקיה, פומפיי, הרקולנאום, הר הגעש וזוב וארמון קזרטה, סורנטו מתאימה כבסיס לביקור בקאפרי, חוף אמאלפי (פוזיטנו, אמאלפי ורוולו), פומפיי והר הגעש וזוב.
משדה התעופה לעיר אפשר להגיע עם מונית (20/30 אירו) או אוטובוס לתחנה מרכזית של העיר לינק ללוח זמנים) ומשם עם המטרו למרכז העיר.
יום
איפה
מה לעשות
1
נאפולי
נאפולי התוססת והמעניינת, שיטוט בעיר העתיקה ואוכל רחוב, טירת קסטל סנט אלמו- תצפית מדהימה על העיר והמפרץ, ביקור במוזיאון הארכאולוגי, מומלץ לקיים סיור בעברית בעיר עם ליאור, פרטים כאן.
2
סורנטו וחוף אמאלפי
דרך הנוף המרהיבה, העיירות אמאלפי, פוזיטנו (בעיקר בקיץ), רוולו (בעיקר בקיץ). אפשר גם לשלב ביקור בסורנטו. פרטים על סיור יום מיוחד עם רכב בדרך הנוף שיוצא מנאפולי כאן.
3
פומפיי והר הגעש וזוב
פומפיי העיר הרומאית שנחרבה בהתפרצות הר הגעש וזוב, ללכת בעיר שקפאה בזמן לפני אלפיים שנה. פרטים על סיור בעברית בפומפיי כאן, כדאי לשלב עלייה להר הגעש וזוב שנמצא על יד.
4
קאפרי
האי היפה והתיירותי. מעבורת מנאפולי או מסורנטו, ביקור בכפר אנאקאפרי – רכבל לתצפית, הוילה של סאן מיקלה, ביקור בכפר קאפרי – ביקור בגני אוגוסטוס. שיט מסביב לאי, ביקור במערה הכחולה.
5
נאפולי וארמון קאזרטה
מה שלא הספקתם לראות בנאפולי וקניות, ביקור בארמון קזרטה – ארמון ענק עם גנים יפים מאוד.
מלונות מומלצים על ידי מטיילים בנאפולי – Neapolitantrips לינק, Grand Hotel Oriente לינק, Hotel Piazza Bellini & Apartments לינק, Monteoliveto 33 לינק
דירות/ BnB מומלצות על ידי מטיילים –
השכרת רכב – אפשר להשכיר ישירות משדה התעופה, אם לא נכנסים לנאפולי וממשיכים ישר לאזור סורנטו ואמאלפי. אם באים מנאפולי ורוצים לצאת לכיוון דרום, מומלץ לשכור מהסוכנויות בתחנת הרכבת המרכזית של נאפולי (Napoli Centrale על יד כיכר גריבלדי), ממנה קל לצאת לכביש הראשי לכיוון דרך אמאלפי.
עיר אותנטית, חיה, תוססת, צבעונית ומעניינת. שווה להקדיש זמן לעיר המיוחדת
הזו. כיף להסתובב
בנאפולי, אוכל רחוב מעולה, מוזיאונים מיוחדים ונקודות תצפית יפות. על מנת להכיר את
העיר לעומק ולהרגיש בה מקומי כדאי להזמין סיור (למידע על סיור הכרות בעיר עם ליאור
לחצו כאן).
איפה כדאי לבקר – המרכז ההיסטורי של נאפולי (העיר העתיקה) נמצא סביב הרחובות Via Dei Tribonalli, Via San Biagio Dei Librai. מומלץ גם ללכת לאורך רחוב טולדו – רחוב הקניות הראשי, לבקר בשוק Pignaseca, ולהגיע לאזור כיכר Plebiscito עם מבני הציבור המרשמים מסביבה. הליכה לאורך רחוב Chiaia היפה תוביל אתכם לאזור הטיילת בה נמצאת גם טירת Castel dell’Ovo. עליה לתצפית לטירת קסטל סנט אלמו Castel Sant’Elmo מומלצת ביותר. המוזיאון הלאומי לארכאולוגיה – לינק לאתר (סגור ביום שלישי).
קניות בנאפולי
La Reggia Designer Outlet על יד העיירה Caserta, יש שאטל ממרכז נאפולי, לינק לאתר האינטרנט. Vulcanobuono, על יד העיירה Nola. בנאפולי עצמה: ויה טולדו Toledo, ויה קיאיאה Chiaia רחובות עם מותגים. קורסו אומברטו Corso Umberto מחירים עממיים. מקומות לבלות בערב – אזור Piazza Bellini.
זהו ללא ספק אחד האזורים היפים בעולם. אם אתם בחופשה ארוכה, שווה לבלות כאן כמה
ימים. אם אתם בגיחה קצרה, יום אחד יספיק לכם כדי לטעום מהיופי של האזור, לפרטים על
סיור עם נהג מקצועי לראות את כל היופי של רצועת החוף הקליקו כאן.
אפשר לבקר בחוף אמאלפי עם רכב, תחבורה ציבורית או שירות של נהג (להזמנת סיור עם נהג, לחצו כאן)
היופי של המקום הוא הדרך עצמה, אך לאורך הדרך יש מספר עיירות יפות ששווה לעצור בהן. העיירות הכי מעניינות לביקור הן – פוזיטנו, אמאלפי ורוולו (Positano, Amalfi, Ravello). בחורף פוזיטנו ורוולו די שוממות, אז כדאי לתכנן ביקור בהן ממש בקצרה או אפילו לוותר. היופי הטבעי מדבר בעד עצמו. סעו לכם בדרך, מומלץ להתחיל מכיוון פוזיטנו, אפשר להמשיך עד סוף הדרך בויאטרי סול מרה ((Vietri sul Mare, או להגיע עד אמאלפי ולחזור חזרה. סורנטו (Sorrento) אינה נחשבת רישמית כחלק מרצועת חוף אמאלפי, אך היא העיירה הגדולה והתיירותית באזור, היא יפה מאוד ואהובה על מבקרים.
תחבורה ציבורית – עיירות דרך אמאלפי קצת רחוקות בתחבורה ציבורית מנאפולי, אבל אפשרי להגעי אליהן כיום טיול, ביחס למחיר – בהחלט שווה. על מנת להגיע לדרך אמאלפי יש צורך להגיע לסורנטו, אפשר עם רכבת הוזוביאנה Circumvesuviana – רכבת היוצאת מתחנת גריבלדי Garibaldi לינק ללוח זמנים, או עם מעבורת מהנמל של נאפולי לינק ללוח זמנים. מסורנטו אפשר לקחת אוטובוס (Sita) שעוצר בכל אחד מהכפרים לאורך דרך אמאלפי, הכפרים המרכזיים הם פוזיטנו ואמאלפי. לרוב עושים את המסלול מכיוון סורנטו עד אמאלפי וחזרה. זהו יום ארוך עם הרבה נסיעות, בחורף, כדאי לצאת מוקדם על מנת להספיק.
3. פומפיי והר הגעש וזוב Pompeii Scavi/ Monte Vesuvio
פומפיי – העיר הרומאית שנקברה על ידי הר הגעש, ביקור בה מהווה חזרה בזמן לתקופת הרומאים, זהו ביקור מרתק, שנותן הצצה לחיי היומיום מלפני 2000 שנה. עלות כניסה – 16 אירו. זמן ביקור – 2-4 שעות. לינק לאתר האינטרנט של פומפיי. פרטים על סיור בפומפיי בעברית כאן.
איך מגיעים לפומפיי רכב – לפומפיי כמה כניסות, לינק לאזור הכניסה הראשי לאתר הארכאולוגי. יש המון חניות באזור, ממש בכניסה לאתר. השילוט בדרכים הוא Pompei Scavi, החנייה הכי זולה שמצאתי קרוב לאתר, 10 יורו ליום היא זו – קישור תחבורה ציבורית – עם רכבת הוזוביאנה Circumvesuviana – רכבת היוצאת מתחנת גריבלדי Garibaldi לינק ללוח זמנים, תחנת הירידה היא Pompei Scavi – מומלץ. או עם רכבת איטליה מתחנת Napoli Centrale, כרטיס הכולל נסיעה ברכבת ואוטובוס שאטל לעתיקות (או הליכה של כעשרים דקות לאתר), לינק ללוח זמנים, תחנת הירידה Pompei Scavi. הסעות שאטל מנאפולי – חברת Tramvia מקיימת שאטלים למקומות שונים באזור, פעיל בעיקר בעונת הקיץ.
הר הגעש וזוב
הוזוב קרוב לפומפיי ואפשר לשלב את שניהם כיום טיול אחד. זהו הר געש פעיל וניתן לטפס אל הלוע בטיול רגלי. מסלול ההליכה הוא כשעה/ שעתיים תלוי בכושר שלכם. העלייה היא תלולה, אך הנוף הוא עוצר נשימה והחוויה הרגשית של להיות בראש הר געש פעיל היא נהדרת. עלות – 10 אירו כניסה לאתר הר הגעש. האתר סגור בימי גשם או לאחריהם. מומלץ לודא באתר אם הוא פתוח. לינק לאתר האינטרנט של פארק הווזוב, בעונת החורף רצוי מאוד לודא שהאתר פתוח. זמן ביקור 2-3 שעות.
איך מגיעים לוזוב ברכב – לינק לכניסה. לעיתים האתר עמוס, לכן החנייה תהיה בחלק תחתון יותר ממנו יש אוטובוס שאטל לכניסה. מפומפיי – יש חברות שונות שמציעות אוטובוס שאטל מפומפיי לחנייה העליונה של הר הגעש. משם מתחיל הטיפוס ללוע הר הגעש העלות היא סביב ה- 10 אירו. חברת Tramvia, או CitySightseeing, יש גם אוטובוס מקומי שנוסע את הדרך הזו לינק ללוח הזמנים.
4. קאפרי Capri
האי הקסום, כבר בתקופת הקייסרים הרומאים הוא היה יעד תיירות בזכות יופיו הרב.
טיול באי הוא יום שלם, אפשר להגיע אלי עם מעבורת מנאפולי, סורנטו ובעונת הקיץ גם
ממקומות אחרים באזור. כדאי לבקר באי יום שלם, הוא אי קטן יחסית, אך יש מה לראות
בו. מומלץ לעלות לכפר אנאקאפרי, שם אפשר לעלות עם רכבל הכיסאות להר הגבוה ביותר
באי לתצפית נהדרת על האי. עוד באנאקאפרי הוילה היפה סאן מיקלה של הסופר אקסל מונתה
עם גנים מיוחדים. הכפר קאפרי עצמו, מקום המפגש של עשירי העולם, חנויות יוקרה וגנים
יפים. מומלץ לקחת שיט מסביב לאי ולהיכנס למערה הכחולה אם אין עומס.
לינק ללוחות זמנים של
מעבורות במפרץ נאפולי ולקאפרי.
5. ארמון קזרטה Reggia di Caserta
אחד הארמונות הגדולים בעולם, 1200 חדרים וגנים נרחבים עם אקוודוקט מים מרשים, בריכות ומזרקות יפייפיות. ארמון קזרטה הוא אתר מורשת עולמית ומשלב יופי אדריכלי עם יופי טבעי של הגנים המיוחדים. זמן ביקור – 2-4 שעות. אתר ארמון קזרטה לינק. הארמון סגור לביקר בימי שלישי. איך להגיע – עם רכבת איטליה מהתחנה המרכזית בנאפולי (Napoli Centrale), לתחנת Caserta, מרחק הליכה מן הארמון, לינק ללוחות זמנים של הרכבות.
Museo Archeologico Nazionale di Napoli מוזאו ארקאולוג’יקו נאציונלה די נאפולי
יש מוזיאונים באירופה שאפשר להסתובב בהם מספר שעות וללכת לאיבוד, מוזיאון הארכאולוגיה של נאפולי הוא בדיוק אחד מאלו. זהוא כנראה המוזיאון החשוב בעיר, מכיל אוספים של יצירות אומנות מתקופות שונות ובעיקר התקופה הרומאית, חלקם מוצגים שנמצאו בפומפיי והרקולנאום. אם אתם חובבי מוזיאונים, זוהיא תחנת חובה.
בזמן הביקור שלי, היו פעילויות רבות לילדים שהנושא שלהן היה להציב את הגיבורים של העולם העתיק (שניתן לראותם כפסלים במוזיאון) כגיבורים ביקום הדמיוני של מלחמת הכוכבים של ג’ורג’ לוקאס (דמיינו את הרקולס מקמט ספינת חלל בין ידיו). אהבתי את הרעיון והורדתי גם את האפליקציה שהיתה כייפית, בעיקר לילדים. לצערי התוכנית הזו אמורה להסתיים בקיץ 2018. אני מאוד מקווה שזה רעיון שימשיך עוד קצת, או אולי יחזור בקיץ הבא.
מתחילים בקומת הקרקע המכילה פסלים עתיקים מתקופות שונות, מרשימים וגדולים מאוסף משפחת פארנזה, אותו התחיל האפיפיור פאולוס השלישי בסביבות שנת 1500, חלק מהפסלים ענקיים, וכיף ללכת ביניהם ולהנות מהיופי שלהם.
הקומה הראשונה מוקדשת לפסיפסים וציורי קיר שנמצאו בפומפיי והרקולנאום, בעיני החלק היפה במוזיאון. בקומה השנייה יש מספר תצוגות בנושאים שונים, חלק של אומנות עכשווית, שהיה נראה שהיא תצוגה מתחלפת. אזור גדול מהקומה מוקדש לתצוגה על תהליך החשיפה והחפירות הארכאולוגיות בפומפיי והרקלנאום שהתחילו בערך ב – 1750, תהליך החפירות והתיעוד בזמן ההוא גם הפך להיסטוריה. עוד בקומה, ניתן לראות סרט שמדמה איך נראתה פומפיי לפני התפרצות הר הגעש, ותצוגה של ציורים וקישוטים מקוריים שנמצאו במקדש איסיס בפומפיי.
חלק מן המוצגים במוזיאון הם מן האוסף שנקרא ה”חדר הסודי”, אלו עבודות אומנות שבזמנים מסויימים לאחר גילויים, צונזרו על ידי השלטונות בגלל התוכן האירוטי שלהן. החברה הרומאית היתה פתוחה ומתירנית לגבי מיניות ואפילו העריצה אותה, לעומת החברה הנוצרית במאות האחרונות שניסתה להסתיר אותה.
אם נשאר לכם עוד כוח, שווה להציץ בקומת המרתף בה ישנו אוסף חפצי אומנות ממצרים הנחשב לאחד הגדולים באיטליה.
מכיוון שהמוזיאון גדול ולרוב מתעייפים לפני שרואים את כולו, שתפו בתגובות את החלק שהכי עניין אתכם ועזרו לקוראי הבלוג לתכנן את הביקור – תודה!
נאפולי מתנהלת באיטיות, נמל התעופה שלה עדיין אינו מחובר באופן יעיל למרכז העיר, הדרך המומלצת לדעתי היא מונית, הנסיעה אינה יקרה מידי, וזמן הנסיעה משדה התעופה למרכז העיר הוא פחות מחצי שעה.
מונית – הדרך הנוחה
מוניות חונות מיד מחוץ ליציאה מן השדה, אני תמיד רואה תור של מוניות שמחכה לנוסעים. עלות מונית מהשדה תעופה למרכז העיר היא בערך 20/30 אירו, יש תוספת תשלום בימי ראשון, חופשות, לילה, וכן על מזוודות (בערך 2 אירו על מזוודה גדולה).
יש שתי אפשרויות תימחור נסיעה במונית בנאפולי– תעריף קבוע מראש, או לפי מונה. יש לציין בתחילת הנסיעה באיזה אופן מעוניינים לשלם, לרוב הם יוצאים דומים. מכיוון שאתם חסרי ידע לגבי הדרכים, מומלץ לסכם על התעריף הקבוע מראש ( Tariffe predeterminate – טָאריפֶה פְרֶהדֶטֶרְמינָאטֶה). מאחורי המושב של הנהג במונית צריכה להופיעה הטבלה עם המחירים הקבועים, כמו כן ניתן להוריד את טבלת המחירים המעודכנת כאן (קובץ ה- PDF מתחת לתמונה המאויירת).
אוטובוס – הדרך הזולה
אוטובוס שאטל הנקרא אליבוס (Alibus), מחבר בין שדה התעופה למרכז העיר והנמל, מחיר נסיעה הוא כ – 4 אירו, לוח זמנים ניתן להוריד כאן (גם באנגלית). לאוטובוס שתי תחנות בעיר-
תחנת הרכבת נאפולי צ’נטרלה (Napoli Centrale) – תחנת הרכבת המרכזית של העיר, שם אפשר גם להתחבר לרכבת התחתית (תחנת גריבלדי – Garibaldi), לרכבת המפרץ של נאפולי (CircumVesuviana) או לרשת האטובוסים העירוניים.
הנמל – מולו אנג’ויינו (Molo Angioino), רלוונטי בעיקר למי שמתכוון לקחת מעבורת, אבל הנמל גם נמצא לא רחוק מידי מאזורים מרכזיים בעיר כמו כיכר העירייה (Piazza Municipio).
רכב שכור – להרפתקנים
אני לא ממליץ לנהוג בנאפולי עם רכב, זו עיר עמוסה, מרכז העיר הוא רשת של רחובות קטנים, צפופים וחד סטריים, בנוסף על הכל הנאפוליטנים בעלי תרבות נהיגה גרועה. אם בכל זאת הגעתם לעיר עם רכב שכור (אפשר לנהוג בנאפולי, פשוט לא נוח), כדאי למצוא מקום לינה עם חנייה בו ניתן להשאיר את הרכב לזמן הביקור. רוב החניונים בנאפולי מבקשים שתשאירו את המפתחות של הרכב איתם, מכיוון שלרוב הם מחנים יותר רכבים ממספר מקומות החנייה ויוצרים מן טטריס של מכוניות אותן הם מזיזים על מנת לשחרר רכב או להחנות רכב.
אם מצאתם חברת הסעה טובה וזולה להגיע איתה למרכז העיר, שתפו בתגובות שאחרים יוכלו להנות ממנה.
ניסים ואמונות טפלות – נאפולי מלאה בהם. העיר עוצרת את נשימתה, כאשר שני בקבוקונים עם דם קרוש מן המאה השלישית, אשר הנאפוליטנים מאמינים שהוא של הקדוש סן ג’נארו, מוצאים ברוב טקס על מנת לחזות בנס – נס ניזול הדם.
הנאפוליטנים מאוד אוהבים את הקדוש שלהם, רבים בעיר נקראים על שמו – ג’נארו (Gennaro) הקדוש המגן של העיר. הוא היה בישופ נוצרי במאה השלישית, בזמן שהנצרות הייתה דת חדשה. הוא עזר לנוצרים בזמן שהקיסר דיוקלטיאנוס רדף אותם, והוצא להורג על יד נאפולי כאשר סירב לצאת כנגד דתו.
שרידי הדם נמצאים בשתי אמפולות בכספת, וב- 19 לספטמבר חושפים אותם לציבור בקתדרלה של נאפולי. הרחובות עמוסים, כל העיר עוצרת על מנת לקחת חלק בטקס ובתפילה. הדם מונח על המזבח ולאחר תפילות רבות, הדם הקרוש מן המאה השלישית ניזול, הבישופ מטלטל את הבקבוקון להראות לכולם שבפנים אכן יש נוזל. העיר נושמת לרווחה, 21 יריות תותח מקסטל נואובו מסמנות לתושבים את התרחשות הנס.
לא תמיד הדם נמס מייד, ולא תמיד הוא נמס בכלל, כשזה קורא זה סימן שמשהו רע הולך לקרות לעיר. למשל ב-1980 הדם לא נמס, ודרום איטליה סבלה מרעידת אדמה קשה ביותר שפגעה גם בנאפולי. גם ב-1939 הדם לא נמס ופריצת מלחמת העולם השנייה התרחשה בשנה זו. ב- 2016 הדם גם לא נמס, אך לא התרחש אסון גדול באותה שנה, ולכן, הדעות עדיין חלוקות לגבי שיוך ה”אסון” שקרה לאי התרחשות הנס. השנה (2018) הדם נמס, לכן היו רגועים,
שום דבר רע לא הולך לקרות השנה בנאפולי.
הקדוש אהוב ומכובד בעולם הנוצרי ובאיטליה, במשך השנים נתרמו חפצי אומנות וקישוטים רבים לכבודו, את חלקם ניתן לראות בקפלה של סאן ג’נארו בקתדרלה או במוזיאון האוצר של סאן ג’נארו הצמוד לקתדרלה. בקתדרלה גם ניתן לראות את שרידי העצמות של הקדוש, בקריפטה שמתחת למזבח המרכזי. הקתדרלה מאוד מומלצת לביקור.
עדיין לא יצא לי לבקר במוזיאון האוצר של סאן ג’נארו, אם ביקרתם, שתפו בתגובות איך היה?
מתכננים טיול ברוטב נפוליטנה? על קצה המזלג, אלה הם האתרים המרכזיים שבהם מומלץ לבקר:
נאפולי– ״לראות את נאפולי ולמות״. טיול בבירת המחוז הציורית הוא רצף חוויות מסחרר. תנו לעצמכם לפחות יום אחד לראות ולגרגר את העיר. אם אתם מהתיירים המעמיקים, תוכלו לחקור את המוזיאונים והטירות המקומיים, המצויים בנאפולי במגוון שיכול למלא בקלות גם שלושה ימים מלאים.
הסיור הרגלי שאני מציע “נאפולי, מטרופולין ענק שהוא כפר קטן”, מאפשר לבקר בכל האתרים המרכזיים של העיר, ולחוות את האווירה המיוחדת השוררת ברחובות.
מעבר לאוצרות העיר עצמה, נאפולי היא גם בסיס נוח מאוד לביקורי יום באתרים רבים הנמצאים בקרבת מקום, ביניהם פומפיי, הר הגעש וזוב,הרקולנאום, קזרטה, האי קאפרי ואיי המפרץ האחרים.
פומפיי–עיר רומאית שנחרבה בשנת 79 לספירה בהתפרצות הר הגעש וזוב. אני מאוהב בפומפיי, אתר ארכיאולוגי גדול שמרגש אותי בכל פעם בה אני פוסע ברחובותיו השוממים, הספוגים באווירת האימפריה העתיקה. שריינו לפחות חצי יום עבור החוויה יוצאת הדופן הזו (מומלץ יותר!) – יש המון מה לראות! נסיעה ברכבת בין נאפולי לאתר אורכת כחמישים דקות בלבד, והרכבות יוצאות בתדירות גבוהה, כךשאין צורך למהר.
הרקולנאום–עיר זו חלקה גורל זהה לזה של פומפיי כאשר נחרבה באותה התפרצות געשית קטלנית, אך מיקומה ביחס להר הווזוב גרם לכך שבניגוד לפומפיי היא כוסתה בלבה, ולא בעפר געשי. כתוצאה מכך המבנים בהרקולנאום השתמרו טוב יותר מאלו של חברתה. יחד עם זאת, מדובר בעיר קטנה יותר, אשר ארכיאולוגית נחשף ממנה הרבה פחות ביחס לפומפיי. בביקור בן שבוע באזור, בחרו באחת משתי הערים החרבות; על השנייה ניתן לוותר. לביקור בהרקולנאום הקצו כשעתיים. ניתןלהגיע אליה בקלות ברכבת מנאפולי, בנסיעה בת חצי שעה.
הר הגעש וזוב– הר געש פעיל החולש על מפרץ נאפולי. מתי יתפרץ? מתי יפלוט חרונו אל שמי המחוז הפסטורלי? אין ספק שנוכחותו מוסיפה לנוף העיר דרמטיות ומתח… ההר הוא פארק לאומי אשר ניתן להגיע אליו ברכב או באוטובוס, עד לתחילת מסלול ההליכה המוביל אל הלוע. המסלול הרגלי הוא מעגלי והטיפוס בו נמשך בין שעה לשעתיים.
האי קאפרי–מהאיים היפים והמפורסמים בעולם, הנחשב לאתר נופש יוקרתי עוד מתקופת הרומאים. קאפרי הוא אי עוצר נשימה,המשופע באתרים מעניינים שכדאי מאוד לכלול אותם במסלול הטיול. באמצעות מעבורת היוצאת מנמל נאפולי ניתן לפקוד את האי ליום סיור בלתי נשכח. אם חשקה נפשכם ביותר, מומלץ מאוד לבלות לילה באי, על אף שהוא מתויר מאוד ויקר מאוד.
שני איים נוספים מאיי מפרץ נאפולי המושכים אליהם מבקרים הם איסקיה ופרוצ׳ידה. איסקיה גדול יותר מקאפרי, חופיו נהדרים והוא פופולרי כיעד לתיירות ספא בזכות המעיינות החמים המצויים בו. כיף במיוחד לטייל באיסקיה רכובים על גבי קטנוע שכור. פרוצ’ידה הוא אי קטן יחסית, ובו כפר דייגים יפה. חובבי קולנוע? פה צולם הסרט ״הדוור״.
קזרטה– עיירה צפונית לנאפולי, שהאטרקציה העיקרית בה היא ארמון קזרטה–מתחם הכולל את ארמון האצולה הבורבונית של נאפולי וגנים מרשימים ביותר. ממוקם כחמישים דקות נסיעה ברכבת מנאפולי.
חצי האי סורנטו – החוף האמאלפיטאני ואמאלפי -מצוקי הרים, ים וכפרים ציוריים -הדרך הנמתחת לאורך החוף האמלפיטאני נחשבת בעיני רבים לאחת היפות בעולם, ובצדק: כביש קטן ופתלתל לאורך הים, העובר בין כפרים עתיקים, הנראים כאילו הם תלויים על המצוקים. חצי האי סורנטו נמצא דרומית לנאפולי, כאשר לעיירה המקסימה סורנטו ניתן להגיע בקלות ברכבת. שיאו של הביקור באזור שייך לרצועת החוף הדרומית–החוף האמלפיטאני. העיירה המרכזית בחוף זה היא אמאלפי, ובה קתדרלה יפה ומרשימה. ניתן לבקר באזור במסגרת טיול יום מנאפולי, אך מכיוון שיום זה יהיה רווי בנסיעות בדרכים, עדיף לשכור רכב. אני ממליץ להקדיש לאזור יומיים-שלושה לפחות, עם רכב שכור או באמצעות תחבורה ציבורית, ולישון בכפרים לאורך רצועת הים. מערכת אוטובוסים טובה מחברת בין הכפרים בחצי האי, וישנם קישורים טובים ברכבת מנאפולי לסורנטו ולסלרנו, העיירות המרכזיות המשמשות ראש גשר לביקור ברצועת החוף. הזמן הטוב ביותר לביקור באזור הוא באמצע השבוע או מחוץ לעונה.
אומרים ש״מרכז העיר” של נאפולי הוא הגדול באירופה. אינני בטוח כיצד מודדים “מרכז עיר”, אך מלבד מספר אתרים הנמצאים במובהק מחוץ למרכז העיר, רובם ככולם מרוכזים באזור אחד, אם כי גדול למדי.
בפוסט זה אחלק את מרכז העיר לשלושה חלקים, אך בהליכה בעיר עצמה תגלו שהחלקים הללו מחוברים זה לזה ולא קיימת הפרדה ממשית ביניהם. מסיבה זו גם אין צורך להשתמש בתחבורה הציבורית במהלך הביקור, אלא אם כן תרצו להגיע אל מרכז העיר, או לצאת ממנו אל אחד מהאתרים הנמצאים מחוצה לו (החשובים שבהם יוזכרו בהמשך הפוסט).
מרכז העיר
המרכז ההיסטורי(צ’נטרו סטוריקו, Centro Storico)–בסימן רחובות צרים וכיכרות מקושטות, וכנסיות – המון כנסיות! כל אלה הם שרידי העיר העתיקה מתקופת היוונים והרומאים. רבות מן האטרקציות המרכזיות של נאפולי נמצאות ממש כאן, ביניהן מוקדי המשיכה הגסטרונומיים – אוכל רחוב מעולה והפיצריות המפורסמות בעולם.
לא לפספס– הקתדרלה, מנזר סנטה קיארה, כנסיית ג’זו נואובו ורחוב סן גרגוריו ארמנו. ולאכול פיצה. הרבה מאוד פיצה.
הרובע הספרדי–האזור העני של נאפולי,שלו חלק משמעותי בשם שיצא למקום כעיר פשע ענייה ועזובה. זהו אינו המצב כיום! ניתן לשוטט ברובע בלי חשש, וכל תייר שמגיע לנאפולי, מבקר בו. ברובע הספרדי אין ״אתרים״ מיוחדים – הוא אתר בפני עצמו שכדאי להסתובב בו ברגל על מנת לשטוף את העיניים בחייהם
של הנאפוליטנים ולהנות ממסעדות טובות וזולות.
קו הים המפורסם של נאפולי –מאגד מספר אתרים מרשימים, שנבנו במהלך ההיסטוריה על ידי בתי המלוכה השונים. אם אתם מגיעים לאזור מן המרכז ההיסטורי או מהרובע הספרדי, סביר להניח שתעברו בויה טולדו (Via Toledo), רחוב הקניות הראשי של העיר. אם אתם אוהבים קניות, המשיכו גם לרחוב היפה קייאיה (Via Chiaia).
לא לפספס– טירת קסטל נואובו, הארמון המלכותי, כיכר פלבישיטו, בזיליקת סאן פרנצ’סקו דה פאולה, תיאטרון סן קרלו, וסתם לטייל בעצלתיים לאורך הים,לשתות ספריץ, להציץ בקסטל דל’אובו ולהנות מהנוף המרשים למפרץ.
בסיור הרגלי שאני מציע – “נאפולי – מטרופולין ענק שהוא כפר קטן” נבקר ברוב האתרים במרכז העיר.
מחוץ למרכז העיר
קסטל סנט’אלמו והמנזר של סן מרטינו– שני אתרים מרשימים הנמצאים בסמיכות אחד לשני וממוקמים בראש גבעה (בשל כךניתן לראות אותם ממקומות רבים בנאפולי). מחומות טירת קסטל סנט’אלמו נשקף נוף נהדר של 360 מעלות על העיר. המנזר הוא מבנה דתי מפואר, המכיל קפלות, גנים וחפצי אומנות מיוחדים. מומלץ מאוד להגיע לגבעה, וניתן לעשות זאת באמצעות המטרו או בפוניקולרה (רכבת המשמשת לעלייה למקומות גבוהים) מרחוב טולדו. זמן הביקור בשתי האטרקציות נע בין שעתיים לשלוש שעות.
המוזיאון הלאומי לארכיאולוגיה של נאפולי– מהמוזיאונים החשובים באירופה. מוזיאון ענק המציג אוצרות אומנות מתקופות שונות, אך בעיקר שרידים מפומפיי והרקולנאום. ניתן להגיע אליו בהליכה קצרה יחסית מאזור המרכז ההיסטורי, ברכבת התחתית (תחנת מוזאו Museo) או באוטובוס מפיאצה דנטה (Piazza Dante). זמן הביקור במוזיאון נע בין שעה וחצי לשלוש שעות.
מוזיאון קפודימונטה והקטקומבות של סן ג’נארו– שני אתרים שונים, אך קרובים זה לזה. המוזיאון הוא ארמון מלכותי לשעבר, שכיום מוצג בו אוסף אמנות מרשים ביותר, עליו נמנות עבודות של קאראווג’ו, רפאל, סנדרובוטיצ’לי ועוד. הקטקומבות, לעומת זאת, הן מערות קבורה אשר כמוהן יש רבות בנאפולי, אך אלו של סאן ג’נארו הן כנראה המרשימות ביותר. האתרים מרוחקים יחסית ממרכז העיר, אך ניתן להגיע אליהם בקלות עם אוטובוס מכיכר דנטה בנסיעה בת כ-15 דקות. זמן הביקור במוזיאון הוא כשעתיים, בקטקומבות כשעה.
נאפולי צופנת בחובה היצע עצום של אטרקציות לתייר, כאשר ההמלצות המופיעות כאן הן רק קצה הקרחון. אם אתם מתכננים לבלות בעיר מספר ימים, או לחזור אליה בשלב מאוחר יותר, כתבו לי בתגובות ואשמח לשתף אתכם במידע המבוסס על ניסיוני האישי, ולהמליץ לכם על מקומות נוספים לבקר בהם, על פי תחומי העניין שלכם.