פומפיי היא עיר רומאית שנחרבה ב- 79 לספירה על ידי ההתפרצות של הר הגעש וזוב, אותו אפשר לראות מכל מקום במפרץ נאפולי. אין עוד מקום בעולם בו ניתן לחוות ולראות את חיי היום יום של הרומאים כמו בפומפיי. העיר, עם כל המשתמע מכך- רחובות, בתים, אנשים, חיות, מקדשים, חנויות ועוד, התכסו באבק הגעשי למשך מאות שנים ונחשפים לעיני העולם המודרני באתר הארכאולוגי הגדול והמרשים הזה. זה כנראה יהיה ביקור שלא תשכחו לעולם וישאיר עליכם רושם שתיקחו אתכם עוד הרבה ימים.

הפוסט הזה מציע בעיקר מידע לתכנון ביקור בפומפיי ולא בתוכן היסטורי או הסברים נרחבים לגבי מה שרואים במקום.

איך להגיע לפומפיי

פומפיי היא אתר ארכאולוגי גדול מאוד, יש לה מספר שערים/ כניסות.

  1. Piazza Porta Marina Inferiore – בדרך כלל דרכה נכנסים מי שמגיע ברכב, או אוטובוסים של קבוצות מאורגנות.
  2. Porta Marina – שער הנמל, בדרך כלל נכנסים דרכו מי שהגיע דרך רכבת ה Circumvesuviana מנאפולי או סורנטו.
  3. שער כניסה נוסף נמצא על יד Via Roma/ Via Plinio של פומפיי המודרנית.

אין ממש חשיבות דרך איזה שער נכנסים, שער מספר שלוש נמצא על יד האמפיתיארטרון, יחסית רחוק ממרכז העיר.

ברכב: על יד הכניסה לאתר ב- Piazza Porta Marina Inferiore יש מספר חניות בתשלום, לינק בגוגל מפות לחנייה מומלצת וזולה יחסית (10 אירו ליום בעונה).

מנאפולי, אפשר עם רכבת או אוטובוס שאטל

רכבת Circumvesuviana –  לוח זמנים כאן. תחנת העלייה נקראת גריבלדי Garibaldi, תחנת הירידה היא Pompei Scavi. תחנת העלייה – גריבלדי נמצאת בקומה התחתונה של תחנת הרכבת המרכזית של נאפולי (Napoli Centrale), קרוב לתחנת גריבלדי של קו 1 של המטרו.

רכבת איטליה Trenitalia – לוח זמנים כאן, מהתחנה המרכזית (Napoli Centrale) לתחנת פומפי (Pompei), משם יש אוטובוס שאטל (כחמש דקות נסיעה) לכניסה לאתר.

אוטובוס – חברות Tramvia ו – City Sightseeing מקיימות שירות שאטל לאתרים שונים באזור נאפולי וגם לפומפיי, כרטיסים שעות ועלויות ניתן לראות באתר של החברות.

מסורנטו

רכבת Circumvesuviana, לוח זמנים כאן, תחנת הירידה היא Pompeii Scavi.

מידע והדרכה בפומפיי

אתר האינטרנט של פומפיי מספק המון מידע מועיל לגבי האתר ולגבי הביקור בו. אפשר להוריד קובץ PDF עם הסבר על רוב הבניינים באתר, וגם להוריד מפה של האתר. בכניסה לאתר אפשר לקבל מפה מפורטת ומאורגנת בחינם.

הדרכה

אני מקיים סיורים בפומפיי בעברית פעמיים בשבוע, פרטים על הסיור שלי אפשר לקרוא כאן.

ישנם מדריכים שמחכים בכניסה לאתר וכאשר נוצרת קבוצה הם יוצאים לסיור באנגלית, או שיש סוכנויות שונות על יד האתר שמוציאות סיורים באופן דומה. אני מן הסתם לא אוביקטיבי, אבל לדעתי, הסיורים האלו הם באיכות די נמוכה.

ניתן להשכיר מכשיר אודיו עם הסברים בכניסה, ההסברים זהים פחות או יותר לקובץ ה PDF שניתן להוריד באתר האינטרנט של פומפיי, עם הסברים נוספים על תחומים שונים שקשורים לתרבות הרומאית, העלות היא כ- 8 אירו למכשיר.

וילת התעלומות

התמצאות ותכנון

יש המון מה לראות באתר, ביקור בו נמשך בדרך כלל בין שעתיים עד חמש שעות. שעתיים זה ביקור קצר וממצה, אבל אם תרצו לחוות את העיר עם כל מה שיש לה להציע, כדאי להסתובב בה מספר שעות נוספות מעבר לכך.

אפשר לחלק את האתרים בפומפיי לאתרים ציבוריים ואתרים פרטיים. אתרים ציבוריים הם כאלו ששימשו את כלל תושבי העיר – האמפיתיאטרון, התיאטרון הגדול והתיאטרון הקטן, מספר מרחצאות, הפורום ומקדשים שונים שפזורים ברחבי העיר. אתרים פרטיים הם עסקים קטנים – אפשר למצוא חנויות לממכר מזון, מאפיות ועוד או בתים של אנשים עשירים, חלקם מאוד מקושטים ומפוארים, ביקור בבית כזה מהווה את אחד השיאים של הביקור בעיר.

פומפיי מחולקת לאזורים, החלוקה היא מודרנית ואין ממש הבדל פיזי נראה בין האזורים. אם אתם בביקור קצר, מומלץ להתרכז באזורים 7 ו- 8, שם יש את הריכוז הגבוה ביותר של אתרי עניין. אם יש לכם יותר זמן, בקרו גם באזורים 6,2 ו – 1. תוך כדי הליכה בעיר, הכי כיף ללכת לאיבוד ברחובות ולקבל תחושה של העיר עצמה, בשלב זה או אחר, תגיעו לאתר מעניין במיוחד כלשהוא. שני אתרים מיוחדים ומעניינים שנמצאים מחוץ למסלול הרגיל שכדי לראות אותם צריך לכוון אליהם במיוחד הם האמפיתיאטרון ווילת התעלומות.

מה כדאי לראות בכל אזור

אזור 7 "VII"

הפורום – Forum מרכז העיר, עם שלל הבניינים החשובים מסביבו – מבני העירייה, מקדשים ועוד. במבנה עם הסככה המודרנית (Granary – האסם) ניתן לראות מספר דמויות גבס – שרידים של אנשים אמיתיים שנהרגו בהתפרצות.

המרחצאות הסטאביאנים – Stabian Baths יש מספר מרחצאות בפומפיי, אבל זה הוא השמור והמרשים ביותר.

הלופאנאר – בית הזונות, Lupanar יש המון סימנים מיניים, פאליים בעיר, לפעמים זה נראה שהרומאים חיו במין נהנתנות חסרת גבולות, זה כמובן לא נכון וקשור לתפיסה תרבותית שונה לגמרי מהתפיסה שקיימת היום. זהו המקום היחיד בעיר שבמאת האחוזים שימש כבית זונות, המבנה שלו, ציורי הקיר והגרפיטי, לא מותירים מקום לספק.

שער הנמל וחומות העיר – Porta Marina אחד השערים השמורים בעיר, ומבט יפה על החומות.

הבית של סיריקו – House of Sirico אחד מבתי העשירים היפים בעיר. ציורי קיר, חצר ודמויות גבס.

אזור 8 "VIII"

השיא של אזור 8 הם שני התיאטראות – הגדול והקטן Large Theatre, Small Theatre – Odeon שצמודים אחד לשני. התיאטרון הגדול ברובו משוחזר לאחר שפומפיי הופצצה במלחמת העולם השנייה (נדמה שזה ממש מקום מקולל…) אבל התיאטרון הקטן, מלבד הגג שלא שרד את ההתפרצות נמצא במצב שימור מעולה.

על יד התיאטראות נמצא המקדש של איזיס Temple of Isis, הרבה ממה שנחשף בו נמצא היום במוזיאון הארכאולוגי של נאפולי, אבל כשהמקדש נחפר הוא היה אחד המקומות שעשו את הרושם הרב ביותר על המגלים, תערכות עם הממצאים נדדו בכל אירופה ותרמו רבות ליצירת המיתוסים והדימויים הרבים שיש לנו לגבי פומפיי.

הבזיליקה Basilica, ומקדש ונוס Temple of Venus נמצאים על יד הפורום, כך שהם צמודים לאזור 7, אבל אם לא ביקרתם בהם, כדאי לבקר. הבזיליקה היתה מרכז משפטי ומסחרי ומהווה את הבסיס למה שבהמשך נהיה השם והמבנה של הכנסיות. ממקדש ונוס לא נשאר הרבה, אבל הוא היה כנראה אחד המקדשים המרכזיים בעיר ומהמיקום שלו יש תצפית טובה על המפרץ והאזור, כך שניתן להבין את המיקום הגיאוגרפי של העיר בתקופת העבר וחשיבותה כעיר נמל.

אזור 6 "VI"

אזור זה, צפונית לפורום מכיל כמות גדולה של "בתי עשירים" חלקם הם הגדולים ביותר והמרשימים ביותר בעיר. הבתים יוצאי הדופן והמיוחדים ביותר לדעתי הם – הבית של הפאון House of the Faun, עם שתי חצרות פנימיות, הפסל המפורסם של הפאון, הכניסה המרשימה והפסיפס של אלכסנדר. הבית של הווטי House of the Vettii, עם ציורי הקיר השמורים והמיוחדים שלו, אחת הדוגמאות הטובות ביותר לאיך היה נראה בית רומאי בתקופה הזו.

קצת מחוץ לעיר, נמצאת הוילה של התעלומות Villa of the Mysteries, וילה של עשירים ששימשה גם כחווה חקלאית וגם כמגורי יוקרה. הוילה מכילה את הציורים המיוחדים ביותר בעיר, כדי להגיע לוילה אתם תעברו בשער הרקולנום Herculaneum Gate, המרשים ודרך הנקרופוליס Necropolis of the Herculaneum Gate – אזור הקבורה עם מונומנטים לאנשים החשובים שגרו בעיר. עוד באזור 6 נמצאת הקסטלום אקווה Castellum Aquae, המבנה ששימש לחלוקת המים וויסות הזרם מהאקוודוקט הראשי, המבנה עצמו אינו מבנה מרשים במיוחד מבחוץ, אך הוא מאפשר רגע להרהר בתיחכום והאירגון שאפיינו את העיר הרומאית כבר בתקופה כל כך עתיקה, אירגון שנעלם באירופה לאחר קריסת האימפרייה הרומית וחזר רק בתקופת הרנסנס.

אזור 1 "I"

עיקר האתרים לראות באזור הזה הם לאורך ויה דל'אבונדאנצה Via dell’Abbondanza הרחוב "הראשי" של העיר והדרך העיקרית להגיע לאמפיתאטרון מהפורום. אפשר לראות את המכבסה של סטפנוס Fullery of Stephanus, הבית והחנות של וטוטיוס פלאסידוס House and Thermopolium of Vetutius Placidus, הבית של מננדר House of the Menander – אחד מבתי העשירים היפים והשמורים בעיר, הבית של הסאיי House of the Ceii עם הגרפיטי של חובב הגלדיאטורים וגן הנמלטים Garden of the Fugitives בו אפשר לראות 13 יציקות גבס של אנשים שנמצאו כאן, מה שפעם היה אזור מגורים ולאחר רעידת האדמה של 62 הפך להיות חצר עם גפנים ופרגולה לממכר היין.

אזור 2 "II"

האזור הזה מכיל את האמפיתיאטרון Amphitheatre, שהוא אחד הביניינים המרשימים והשמורים של העיר. הוא נבנה ב- 70 לפנה"ס, זהו האמפיתיאטרון העתיק ביותר בעולם והוא יכל להכיל כ- 20,000 איש. בחלק התחתון של האמפיתיאטרון יש תערוכה אורקולית על הצילום של הסרט “Live at Pompeii” של פינק פלויד, שצולם בחלקו באמפיתיאטרון, לחובבי הז'אנר מומלץ להציץ, אני הייתי בצמרמורות.

עוד באזור, הבית של ונוס בקונכייה House of Venus in the shell, מכיל את אחד הציורים המפורסמים מפומפיי, האחוזה של ג'וליה פליקס Praedia of Giulia Felice, אחד מהסימנים לשינויים שעברו על העיר בעקבות רעידת האדמה של 62 ואחת הדוגמאות היחודיות והמרשימות ליכולת של אישה להתפרנס ולנהל עסק מגוון לחברה הגבוהה, בעולם הרומאי הגברי. הפלסטרה Large Palaestra והנקרופוליס של שער נוצ'רה Necropolis of Nocera Gate.

הצטרפו לקבוצת הפייסבוק ולקבוצת הוואטסאפ של האזור לקבלת טיפים ומידע ממטיילים נוספים
טלפון 39-331-417-7083+ לחצו על הלינק כדי ליצור איתי קשר דרך הוואטסאפ
עמוד פייסבוק

Comments are closed.